FESTIVAL IZIS

Kam plujemo? Sporočilo za javnost ob začetku 9. edicije festivala

24. septembra 2021 začenja že 9. edicija našega festivala, ki bo polnila koprsko skladišče Libertas vse do 15. oktobra 2021. Odprtje bo v Skladišču Libertas, novem kulturnem stičišču Kopra (Kopališko nabrežje, Koper), ob 20. uri.

Letošnja edicija, poimenovana 2200 UND3R, naslavlja podnebno krizo, natančneje vpliv, ki se v obmorskih mestih preko dvigovanja srednjega morja kaže v vse pogostejšem poplavljanju

“Po najbolj optimističnih napovedih Medvladnega odbora za podnebne spremembe IPCC lahko zaradi globalnega dviga gladine morja v severnem Jadranu do konca stoletja pričakujemo 20-30 krat pogostejše obalne poplave, po bolj pesimističnih pa kar vsakodnevne poplave tudi ob sončnem in mirnem vremenu. Do leta 2200 te projekcije napovedujejo dvig gladine za več metrov, oziroma do trajno poplavljenih današnjih obalnih mest,” napoveduje fizik dr. Matjaž Ličer iz Nacionalnega inštituta za biologijo. 

Napovedi so jasne, v kolikor ne bomo pravočasno ukrepali, bo IZIS leta 2200 tri metre pod vodo. 

“Letošnja edicija Festivala IZIS se ukvarja s kolektivnim soočanjem s podnebno krizo. Dejstvo je, da smo kot družba že prešli točko brez povratka in prosto drvimo proti izumrtju. Leta 2200 bo večji del Kopra pod vodo. IZIS si je letos zadal nalogo, da to znanstveno dejsto vendarle začutimo,” je rdečo nit edicije strnil producent Borut Jerman, PiNA


Umetnost mora biti sposobna pre-misliti družbo in njene izzive

Začetki našega festivala segajo v leto 2013, ko se je združila iniciativa umetnikov, kulturnih producentov in pesnikov, delujočih v Istri. Skozi leta se je razširil v kinodvorane, galerije, javne prostore in industrijska poslopja, kjer domuje še danes.

Festival skozi objektiv vrhunskih umetniških del raziskuje vpliv tehnologije na kulturo, družbo in naravo. Redno predstavlja dela v produkciji PiNE in nudi prostor intermedijskim umetniškim delom ostalih osrednjih slovenskih intermedijskih producentov. Festival deluje pod okriljem festivalske platforme projekta RUK – mreže raziskovalnih centrov na presečišču umetnosti, znanosti in tehnologije, s podporo Ministrstva za kulturo in  Evropskega sklada za regionalni razvoj. Festival podpira tudi Mestna občina Koper.


Prihodnost si tlakujemo z odpadki

Tudi za letošnjo arhitekturno zasnovo prostora je poskrbel Luka Murovec, arhitekt, ki je z ekipo Raumlabor za izjemno delo pred kratkim prejel zlatega leva na arhitekturnem bienalu v Benetkah. Posebnost arhitekturne zasnove letošnje edicije je ponovna, trajnostna raba materialov (130 palet, 600 plastičnih zabojev in 4 kubike odpadnega lesa), ki smo jih uspeli pridobiti s pomočjo Komunale Izola, Marjetice Koper, Luke Koper, podjetja Intereuropa in Občine Ankaran. 


2200 UND3R obeta pester program

Letošnji program obeta dvanajst intermedijskih instalcij (nekatere bodo javnosti predstavljene prvič), štiri delavnice (dve odprti za javnost, dve namenjeni srednjim šolam) in en performans

Izpostavljena dela:

  • Premierna predstavitev nove produkcije – instalacija Sofia Crespo, Feileacan McCormick, Robertina Šebjanič: Interweaving the SubAqueous – AquA(I)formings.
  • Na rezidenci v novonastalem laboratoriju HEKA nadgrajen Gospod Procesor, razumete življenje? Boštjana Čadeža – Fška. Gre za robota, ki se bo sprehajal po prizorišču, umetnik pa je ustvaril karakter robota, skladno z etičnimi in moralnimi načeli večine prebivalstva v današnjem času. 
  • Premierna predstavitev šestih kratkih filmov francoskega surrealista Jean Painlevé: Science is fiction. Avtorja, ki nas je 70 let nazaj že opozarjal, da naš odnos do narave ne more biti vzdržen in trajnosten. 
  • Marko Barotti: CLAMS. Gre za robotizirane školjke, ki bodo ponazorile merjenje boj, postavljenih v morje pred Izolo, temperaturo in valovanje ter opozorile, da so razbrani parametri skrajno neskladni s povprečjem zadnjih sto let. 

V okviru IZISa si bodo obiskovalci_ke ogledali_e tudi naslednja dela: Sigur Rós & Magic Leap: Tónandi (AR), Name: Time will Tell, Verena Bachl: Wave Fragment, Robertina Šebjanič: ATLANTIC TALES, Kat Austen: The Matter of the Soul, Stran 22:  Da me stesso non vegno, Nejc Trampuž, Srđan Prodanović, Tim Kropivšek:ByeBye.Worldexe.net in Lovro Ivančić: Notranja zunanjost.

Hkrati se bodo lahko udeležili_e tudi dveh delavnic:

  • Robertina Šebjanič: Zvočni vodnik v podvodni svet, 27. september 2021, 16.00 – 19.00, 
  • Mauricio Valdés San Emeterio: Ambisonična improvizacija, 13. oktober 2021, 16.00 – 19.00. 

Za obe delavnici je potrebna predhodna prijava, vse informacije pa so na voljo na naši spletni strani. 

Delavnici se bosta izvajali v HEKI (v amfiteatru za Areno Bonifika, Cesta Zore Perello – Godina 3), laboratoriju na presečišču umetnosti in znanosti, ki ga Kulturno izobraževalno društvo PiNA za javnost odpira 1. oktobra 2021, ob 20. uri v Kopru.

Program obeta tudi dve, za javnost zaprti delavnici (o mikroplastiki in nevidnih antropogenih onesnaževalih v lokalnem morju ter VR predstavitev morskega sveta), ki se bosta izvajali za dijakinje in dijake srednjih šol v Obalno-kraški regiji. 

V amfiteatru Arene Bonifika si bodo v času trajanja festivala obiskovalci lahko ogledali tudi instalacijo PROSTE CELICE / LOOSE CELLS – Inoviranje v polju med umetnostjo in znanostjo. Gre za sodelovanje študentov in inštituta InnoRenew CoE, Univerze na Primorskem, Akademije umetnosti Univerze v Novi Gorici in Kulturno izobraževalnega društva PiNA.


Zaključek festivala s performansom na temo zvočnega onesnaževanja

Festival se bo zaključil s performansom Jake Bergerja in Luke Bevka z naslovom Abysmal Preasure, in sicer, 15. oktobra 2021, ob 21. uri v skladišču Libertas v Kopru. 

Ključno dejanje, ki ga bo naslovil performans je zvočno onesnaževanje. Avtorja sta se kot glasbenika usmerila v zvočno onesnaževanje okolja, konkretno na zvočno onesnaževanje podvodnega sveta v slovenski Istri. Performans bo iz hrupnega onesnaževanja ustvaril elegantne zvočne krajine, a hkrati tudi klavstrofobična nelagodna hrupovanja, katerim so izpostavljena bitja pod gladino. 

Partnerji